Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmazlığın Boşanma Avukatı

İstanbul’da bulunan ofisimizde aile hukuk alanında profesyonel olan boşanma avukatlarımız ile anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma davalarında her türlü konuda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekteyiz. Anlaşmalı boşanma konusunda edinmiş olduğumuz tecrübe ve deneyimlerle müvekkillerime en kapsamlı hukuki destek sağlamak için çabalamaktayız. En hızlı ve etkili şekilde anlaşmalı boşanma davalarını sonuçlandırmaktayız.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin karşılıklı olarak boşanmanın sonuçları ve şartları hususunda anlaşmaya vararak yürüttükleri süreçtir. Türk Medeni Kanunu’nun m. 166/3. gereği 1 yılı dolduran evliliklere anlaşarak boşanma imkânı tanınmıştır. Her iki tarafın anlaşarak mahkemeye birlikte başvurması veya eşlerden birinin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi halinde, anlaşmalı boşanma davası söz konusu olur. Ayrıca Taraflar çekişmeli boşanma davası devam etmekte iken imzalayacakları anlaşmalı boşanma protokolünü mahkemeye sunarak boşanma konusunda anlaştıklarını belirtebilirler. Bu durumda çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına dönüşür. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına göre çok daha kısa süren bir dava türüdür.

Anlaşmalı boşanma davası süreci boşanmanın sonuçlarını ve şartlarını düzenleyen protokolün mahkemeye sunulmasıyla başlar. Ardından taraflar bizzat duruşmaya çıkarak hakim huzurunda boşanma protokolünü onayladıklarını ve boşanmak istediklerini beyan etmelidir. Bu şekilde tek celsede anlaşmalı boşanma gerçekleşir.

Aşağıda detaylı olarak açıklayacak olduğumuz üzere, anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan en küçük bir eksiklik veya hata, sonradan geri dönülmesi imkânsız hak kayıplarına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle olası hak kayıplarının önlenmesi adına sürecin alanında uzman bir anlaşmalı boşanma avukatı yardımıyla yürütülmesi tavsiye edilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Anlaşmalı boşanma davası, en az 1 yıl süren evliliklerde eşlerin ortak bir paydada buluşarak birlikte karar vermeleri halinde açılır. Evlilik birliğinin sarsılması sonucu boşanma kararı alan tarafların, velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi boşanmanın sonuçları hususunda anlaşmaya varmaları halinde avukatlar tarafından hazırlanan protokol imzalanır.

Anlaşmalı boşanma davasını eşlerden biri veya ikisi beraber, Anlaşmalı Boşanma Protokolü ve dava dilekçesi ile Aile Mahkemesine başvurarak açabilir. Dava açılışı sırasında gerekli harç ve giderler ödenmelidir. Dava açıldıktan sonra, mahkeme tarafından tensip zaptı düzenlenir ve taraflara duruşma günü ve saatini bildirir tebligat gönderilir. Tarafların belirlenen tarih ve saatte duruşmaya gelmesi zorunludur. Anlaşmalı boşanma davası durulmasında hâkimin tarafları dinleyip, anlaşmalı boşanma protokolünü kendi rızalarıyla onaylayıp imzaladıklarına kanaat getirmesi için tarafların hiçbir tehdit ve baskı altında olmadan hür iradeleri ile boşanmak istediklerini söylemeleri ve duruşma tutanağına geçirilen beyanlarını imzalamaları gerekir.

Anlaşmalı boşanma davasında yetkili mahkeme eşlerin birlikte oturduğu yerin Aile Mahkemesidir. Bu yetki kesin yetki kuralı olmadığı için taraflarca itiraz edilmezse herhangi bir yerdeki mahkemede de bu dava görülebilir. Mahkeme resen yetkiye bakamaz. Aile Mahkemesi yoksa Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olacaktır.

Anlaşmalı boşanma davasında hukuki usullere göre hazırlanmış belge ve evraklara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu resmi prosedürün nasıl işleyeceği hakkında fikir sahibi olmayan kişilerin başvuruları red ile sonuçlanabilmektedir. Dolayısıyla bireylerin hak kaybına ve zaman kaybına uğramamaları için mutlaka uzman bir boşanma avukatından destek almaları gerekir. Hukuk büromuz bünyesinde alanında uzman İstanbul Anlaşmalı Boşanma Avukatı tarafından hukuki destek sağlanarak, davanızın talepleriniz doğrultusunda sonuçlanması için çalışılır. Boşanma sürecinizin başında ya da sürecin devamı esnasında, ihtiyaç duymanız halinde hukuk büromuz ile iletişim kurabilirsiniz.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ŞARTLARI

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi ve davanın devamı için Medeni Kanun’da birtakım şartlar bulunmaktadır.  Buna göre anlaşmalı boşanma davasının şartları aşağıdaki gibidir:

  1. Anlaşmalı boşanma talep eden tarafların evliliklerinin en az bir sene sürmüş olması gerekmektedir. Evlilik süresi, nikâh işlemi gerçekleştikten sonrası için alınır. Nişan, birlikte yaşama, imam nikâhı gibi durumlarda geçen süreler hesaba alınmaz. Eğer anlaşmalı boşanma davası nikah tarihinden henüz 1 sene geçmeden açılmış ise, davanın kabulü mümkün değildir.
  2. Eşler arasında boşanma ve boşanmanın mali sonuçları ile müşterek çocukların(varsa) durumuna ilişkin olarak anlaşma sağlanmış olmalıdır.
  3. Eşlerin mahkemeye beraber başvuru yapmış olması ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eş kabul etmesi gerekmektedir.
  4. Anlaşmalı boşanma davası, gerekli harç ve masraflar yatırılarak usulüne uygun olarak açılmış olmalıdır.
  5. Anlaşmalı boşanma davası gerçekleşirken tarafların hâkim huzurunda iradelerini beyan etmeleri gerekmektedir. Bu sebeple tarafların duruşmaya bizzat katılımları şarttır. TMK m. 166/3 hükmünde hakimin tarafların serbest iradelerinin denetlenmesi amaçlandığından, eşler yerine avukatı dinlemek mümkün değildir.
  6. Anlaşmalı boşanma protokolü, aile mahkemesi hakimi tarafından onaylanmalıdır.

ANLAŞMALI BOŞANMA İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Evlilik birliğini bitirmek isteyen ve bu konuda karşılıklı anlaşan eşler birtakım evraklar ile aile mahkemesine başvuruda bulunmaktadır. İlgili evrak ve şartların hepsi hukuka uygun olarak hazırlanmalı ve mahkemeye sunulmalıdır.

Anlaşmalı boşanma için gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Boşanma dilekçesi: Tarafların adı soyadı adresi ve t.c. kimlik numaralarını içermeli, boşanma talebi açıkça beyan edilmelidir.
  • Anlaşmalı boşanma protokolü: Protokolde yer alması gereken asgari hususların yer alıyor olmasına özen gösterilmelidir. Protokolde imza tarihi ve tarafların ıslak imzası yer almalıdır.
  • Tarafların ve eğer bulunuyorsa müşterek çocuğa ait kimlik fotokopileri
  • Nüfus kayıt örneği
  • Evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Eğer mal paylaşımı uyarınca tapu devri tescil edilecekse ruhsat bilgileri ve tapu senetlerinin kopyaları

Anlaşmalı Boşanma Davası

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ NASIL HAZIRLANIR?

Anlaşmalı boşanma davasında, taraflarca anlaşmaya dair hususları açıkça ortaya koyan yazılı bir anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenmelidir. Yazılı boşanma protokolünün taraflarca ıslak imzalı aslının mahkemeye bir dava dilekçesi ile sunulması gerekir. Anlaşmanın ıslak imzalı orijinali en geç duruşma gününe kadar sunulmalıdır. Tarafların mutabık kaldıkları bu boşanma anlaşmasını içeren protokol hakim tarafından aynen mahkeme hükmüne geçirilir. Fakat hakim bu protokolde tarafların ve çocukların menfaatleri doğrultusunda gerekli gördüğü değişiklikleri yapma hakkına sahiptir. Tarafların bu değişiklikleri kabul etmeleri sonucu boşanmaya hükmolunur.

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar, boşanma ve boşanmanın mali sonuçlarına dair hazırlayacakları protokolde aşağıda hususlara yer vermelidir. Bu hususlar açık ve şüpheye mahal bırakmayacak şekilde düzenlenmelidir:

Anlaşmalı boşanma protokolü taraflarca da hazırlanabilir ancak taraflar hukuk bilgileri olmadığı için protokolün hazırlanması sürecinde bazı konuları gözlerinden kaçırıp geri dönüşü olmayan hak kayıpları yaşayabilmektedirler. Protokolde yer alan tek bir kelimenin dahi hayati önemi vardır. Nitekim hakim tarafından bu protokol aynen hükme geçirilecektir. Bu sebeple mutlaka bir boşanma avukatından protokol hazırlanması konusunda yardım alınmasını tavsiye edilir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDAN VAZGEÇİLEBİLİR Mİ?

Taraflarca anlaşmalı boşanma protokolü imzalandıktan sonra bir daha boşanmaktan vazgeçilemeyeceği düşünülür ve bu durum tedirginlik yaratır. Ancak dava kesinleşene kadar anlaşmalı boşanma davasından vazgeçmek mümkündür. Mahkemece belirlenecek duruşma tarihinden önce boşanmaktan vazgeçilmesi halinde bu durum aile mahkemesine yazılacak bir dilekçe ile bildirilir ve boşanma davasından vazgeçilmiş olur. Tarafların gelmelerinin zorunlu olduğu bu celsede boşanma durumundan vazgeçtikleri iradelerini Hâkime bildirmeleri halinde boşanma davalarından vazgeçebilmeleri de mümkündür.

Eşlerden yalnızca birinin boşanmaktan vazgeçmesi halinde dava çekişmeli boşanma davası olarak devam eder. Davadan vazgeçebilmenin tek şartı davanın kesinleşmemiş olmamasıdır. Boşanma kararının kesinleşmesinden sonra boşanmaktan vazgeçmek mümkün olmamaktadır. Kararın kesinleşmesi için boşanma kararının yer aldığı gerekçeli kararın taraflarına tebliğinden itibaren 14 gün geçmiş olması gerekir. Bu süreye kadar anlaşmalı boşanma durumundan vazgeçmek mümkün iken bu süre bittiğinde artık karar kesinleşmiş olacağından vazgeçmek mümkün olmayacaktır.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI TEK CELSEDE BİTER Mİ?

Anlaşmalı şekilde kabul edilen bu boşanma süreci en kısa zamanda sonuçlanan dava türüdür. Anlaşmalı boşanma davası, halk arasında yaygın olarak kullanılan tabirle “tek celsede” yani tek duruşmada sonuçlanıp tamamına erdirilen davalardandır. Bu nedenle duruşma akabinde boşanmaya karar verilir ve boşanma kararının kesinleştirilmesi süreci yürütülür.

Hukuk Büromuz tarafından bu noktada en hızlı ve pratik şekilde sonuç alınabilecek, boşanma sürecinin kolay ve hızlı şekilde kesinleşmesi sağlanabilecek, her iki taraf için de uygun olacak bir mahkeme ve adliye seçilerek süreç başlatılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasının belirlenecek olan celse tarihi çok uzak bir tarih olarak belirlenmeden davalarının daha kısa sürede sonuçlandırılmasına olanak sağlanarak en hızlı şekilde karara bağlanması amaçlanır. Bu sayede anlaşma bozulmadan en kısa sürede boşanmanın sonuçlanması sağlanmaktadır.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA TAZMİNAT TALEP EDİLİR Mİ?

4721 Sayısı Türk Medeni Kanun’a göre boşanma nedeniyle mevcut ve beklenen menfaatleri zedelenen taraf kusurlu olan taraftan tazminat talep edilebileceği gibi manevi olarak çöküntüye uğrayan ve iç dünya zedelenen eş de tazminat talep etme hakkına da sahiptir. Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin protokol ile mahkemeye başvurması gerekmektedir.

Hazırlanmış olan bu protokolde tazminat maddesi yer alabilecektir. Ancak protokolde yer verilen bu tazminat maddesi yeterince açık şekilde yazılmış olmalıdır. Protokol tazminatının maddi ya da manevi tazminatı veya ikisi ayrı ayrı, tazminatın belirlenen miktarı, ödemenin kime ve nerede yapılacağı, ödemenin tarihi, ödeme banka hesabına yapılacaksa hesap numarası yazılmalıdır. Boşanma protokolünde ayrıntılı biçimde yer verilmeyen bu ayrıntılar ileride büyük sorunlar yaşanmasına sebep olabilecektir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasında protokol hazırlanması ve dava süreci avukatlık desteği ile sürdürülmesi eşler açısından daha sağlıklı olacaktır.

Tarafların protokolde tazminat istenmeyeceğine ilişkin madde düzenlemesi halinde boşanma gerçekleştikten sonra eşler tarafından yeniden tazminat talebinde bulunulması mümkün olmayacaktır. Anlaşmalı boşanma davasında Hakim tarafından eşlerin hangisinin kusurlu olduğu bakımından bir değerlendirme yapılmaz. Protokolde tazminata ilişkin oluşturulan madde aynen hüküm altına alınır.

Anlaşmalı Boşanma Davası

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINA KATILMAK ZORUNLU MU?

Anlaşmalı boşanma davasına her iki tarafın da katılması zorunludur. Aksi takdirde anlaşmalı boşanma mümkün olmayacaktır. Fakat davaya katılmamanın herhangi bir yaptırımı yoktur. Yalnızca tarafların katılımı sağlanmadan boşanma kararı verilemeyecektir. Davanın açılmasından sonra davanın görüleceği aile mahkemesinde gerçekleştirilecek olan tek celseye eşlerin katılması zorunlu kılınmıştır. Tarafların avukatla temsil edilmesi halinde dahi duruşmaya bizzat katılmaları zorunludur. Nitekim boşanma davaları kişinin sıkı sıkıya bağlı haklarının kullanılması ile ilgilidir. Bu sebeple duruşmada eşlerin dinlenmesi, boşanma isteklerinin bizzat dile getirilmesi, protokoldeki imzanın kendilerine ait olduğunun beyanı aile mahkemesi Hakimi tarafından zapta alınır. Hakim eşlerinin özgür iradeleri ile boşanmak istediklerini duymalıdır.

Verilen duruşma tarihinde eşlerinden birinin mazeretini sunması halinde duruşmanın ertelenmesi mümkündür. Her iki eşin de duruşmaya gelmemesi durumunda hakim tarafından dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir ancak 3 ay içinde yeniden başvurulursa yeni bir duruşma günü verilir.

ANLAŞMALI BOŞANMA KARARINA UYMAMA

Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan ve hakim tarafından hükme bağlanan maddeler bağlayıcıdır. Hakim, boşanma protokolünü gerekçeli kararına aynen geçireceği için, protokolde yer alan hükümler taraflar için mahkeme ilamı şeklinde bağlayıcı olacaktır. Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan nafaka borcunun yerine getirilmemesi, maddi ve manevi tazminatın ödenmemesi, mal paylaşımına ilişkin devrin yapılmaması gibi hallerde konusuna göre aşağıdaki davalar ile zorla yerine getirilebilir:

  • İcra takibi
  • Tapu iptal ve tescil davası
  • Alacağın tespiti davası
  • Zararın tazmini için tazminat davası
  • Menfi tespit davası
  • Boşanma protokolünün yerine getirilmesi için eda davası

Ayrıca anlaşmalı boşanma protokolünde çocuklara ilişkin olarak velayet ve kişisel ilişkinin düzenlenmesine yönelik hükümler de gerekçeli kararda yazıldığı şekilde uygulanmalıdır. Anlaşmalı boşanmaya uymama söz konusu olursa, taraflar velayetin değiştirilmesi davası veya çocuk teslimine muhalefete ilişkin suç duyurusu gibi yasal işlemler başlatabilir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI SÜRECİ

  • Eşler anlaşmalı boşanma kararı alır.
  • Tarafların boşanmasını içeren anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır.
  • Protokolde mal paylaşımı, velayet, tazminat, nafaka benzeri konular belirlenir.
  • Taraflarca protokol imzalanır ve dava dilekçesi hazırlanır.
  • Dava dilekçesi ve protokol ile mahkemeye boşanma davası açılması için başvurulur.
  • Duruşma tarihi ve saati mahkeme tarafından belirlenerek taraflara tebliğ edilir.
  • Duruşma günü taraflar dosyanın görüleceği aile mahkemesinde hazır bulunur.
  • Taraflar duruşma esnasında boşanmak istediklerini beyan eder ve protokoldeki imzalarını ikrar eder.
  • Mahkeme anlaşmalı boşanmaya karar verir.
  • Gerekçeli karar yazılır ve kararın tebliği mahkemeden talep edilir.
  • Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir.
  • Taraflar istinaftan feragat eder ya da 14 günlük süre biter.
  • Boşanmaya ilişkin karar kesinleşir.
  • İlgili karar nüfus müdürlüğüne gönderilir ve taraflar kimliklerini değiştirebilirler.

Boşanma davası ile ilgili tüm ayrıntılar ve merak edilenler için BOŞANMA DAVASI başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ ÖRNEĞİ

Anlaşmalı boşanma protokolünün nasıl hazırlanması gerektiği detaylı olarak tarafımızca Anlaşmalı Boşanma Protokolü makalemizde açıklanmıştır. Bu makalemizde çeşitli anlaşmalı boşanma protokol örnekleri sunulmuştur.

Anlaşmalı Boşanma Davası

SIKÇA SORULAN SORULAR:

ANLAŞMALI BOŞANMA KAÇ GÜN SÜRER?

Anlaşmalı boşanma en kısa sürede sonuçlanan davalar arasındadır. Anlaşmalı boşanma davası, halk arasında yaygın olarak kullanılan tabirle “tek celsede” yani tek duruşmada sonuçlanıp tamamına erdirilen davalardandır. Davanın görüleceği mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak değişmekte olup 1-4 ay gibi sürede sonuçlanabilmektedir.

ANLAŞMALI BOŞANMADA AVUKAT TUTMAK ZORUNLU MUDUR?

Anlaşmalı boşanmada avukat tutmak kanunen zorunlu görülmemektedir. Fakat bilinmelidir ki, bu süreç için yapılacak bir hukuki hata hak kaybına, davanın reddedilmesine en iyi ihtimalle de sürecin uzamasına neden olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında, özellikle protokol içeriğinde yapılan hatalar geri dönüşü olmayan hak kayıplarına neden olabilmektedir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ÜCRETİ NE KADAR?

Anlaşmalı boşanma davasında avukatlık ücreti, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre belirlenir. Avukatlar bu tarifede belirlenen miktarın altında olmamak kaydı ile serbest şekilde ücret belirleyebilir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma dava ücretini hukuki destek alınacak olan avukattan öğrenmek en doğrusu olacaktır.

TEK CELSEDE BOŞANMA NASIL OLUR?

Anlaşmalı boşanma davası, halk arasında bilinen tabirle ‘’tek celsede’’ yani tek duruşmada biten bir davadır. Hâkim boşanma protokolünü inceler, tarafları duruşmaya davet eder ve duruşmada tarafların anlaşma iradelerine ilişkin olarak sözlü beyanlarını aldıktan sonra tarafların boşanmalarına karar verir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA HAKİM NE SORAR?

Anlaşmalı boşanma davasında hakim taraflara öncelikle boşanmakta kararlı olup olmadıklarını sorar. Ardından hakim, anlaşmalı boşanma davasında taraflara hazırladıkları boşanma protokolünün maddelerini sorarak onaylayıp onaylamadıklarını ve protokoldeki imzaların taraflara ait olup olmadığını sorar. Hakim huzurunda verilen cevaplara göre boşanma kararını verir.

Anlaşmalı Boşanma Davası

BOŞANMA SÜRECİNİZLE İLGİLİ DESTEK ALMAK İÇİN

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Telefon

0532 668 46 64

0505 024 47 23

0216 709 71 81

E Mail

 

info@egehukukofisi.com

Adres

Acıbadem Mah. Çeçen Sk. No:25 Akasya Residence Tower A1 K:26 D:150 Üsküdar/İSTANBUL

Güngören Mah. Turgut Özal Cd. No:16 K:4 D:11 Çekmeköy/İSTANBUL

Related Posts

Leave a Reply