Yurtdışında Yaşayanların Boşanması

YURTDIŞINDA YAŞAYANLARIN BOŞANMASI

Yurt dışında yaşamakta olan 5 milyonu aşkın sayıda Türk vatandaşı vardır. Yurt dışında yaşayan Türklerin yaşadığı hukuki durum, sonuç boşanmasının ortaya çıkması. Türkiye’de yaşanmış ama yaşayan eşlerin boşanma durumu, ya da eşlerden birinin yaşanması halinde boşanma durumu hakkında bilgi edinilmek istenmektedir. Bu konuları özellikle yurt dışında yaşayanlarımıza boşanma yol gösterme amacı ile bu makaleyi hazırladık. Yurt dışında yaşayan Türklerin boşanması ile ilgili merak ettiklerinize yazımızın devamında bulabilirsiniz. Bu yazımızda uluslararası anlaşmalı boşanma, devam eden boşanma, yurt dışında yaşayan eşten boşanma, devam eden Türklerin boşanması konularını ele alırız.

YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERİN BOŞANMASI

Boşanma, kendi iradelerine dayalı olarak kurulmuş evliliklerin birliğini yine kendi iradelerine dayalı olarak sona erdirmeleri anlamına gelir. Her iki eşin ikamet ediyor olması durumunda ise iki seçenek mevcuttur. Yurtdışında yaşayan Türkler, Türkiye’de boşanmayı tercih edebilecekleri gibi, devam etmekte da boşanabilmektedir. Ancak boşanan Türklerin, yabancı mahkemenin boşanma kararı Türkiye’de açılmamış durumdaydı, bu da kırılma aksamına sebep oluyordu.

Onun ülkenin kendi hakları, sınırları yargı organının sınırları veya ülkenin egemenlik alanı içerisinde hüküm doğurmaktadır. Dolayısıyla yurt dışında bulunan yabancı mahkeme, boşanma kararı verildiğinden beri, Türk vatandaşı olsa dahi Türkiye’de güncellik kazanmıyor, hüküm ve sonuç ifade etmiyor. Buna bağlı olarak da boşanmış Türk’ün Türkiye’de hala evli olduğu görülüyor. Kural olarak, yabancı yer ailesi mahkemesi tarafından boşanma kararının, Türkiye’de geçerlilik kazanılabilmesi için bilgilerin, tenfiz davalarının açılması gerekir. Yabancı mahkemenin boşanma kararının Türkiye’de geçerli sayılabilmesi ve uygulanabilmesi için genişletilmesi gereken dava olan kayıtlı olması gereken işlemler ile ilgili detaylı detaylı makalemizi tıklayarak buraya ulaşabilirsiniz.

Yurtdışında Yaşayanların Boşanması

YURTDIŞINDA YAŞAYAN EŞLERİN TÜRKİYE’DE BOŞANMASI

Yurt dışında yaşayan Türk devletinin en çok merak edilen bilgileri başında, Türkiye’ye gelinebilir boşanabilir mi, yurt dışında boşanmalı boşanma nasıl yapılır, izlenirken boşanmalı boşanma olur mu,parlama başlarken nasıl boşanırım gerçekleri vardır.

Yurt dışında yaşayan eşlerin Türkiye’de, Türk aile mahkemelerinde boşanmak istemesi halinde boşanma boşanma durumu veya çekişmeli boşanma durumu açılabilir. Ancak hayatta kalanların boşanma davasının açılması veya açılan davayı takip etmek için yerde en yakınosluktan Türkiye’de konsolosluk yapan bir boşanma avukatına dava vekaletnamesi çıkarılmalıdır. Sonrasında Türkiye’deki boşanma avukatı yetkili mahkemeyi belirleyip davayı açabilecek ya da dosyalanacak olan mahkemeye vekaletname sunarak takip edebilecektir.

YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERİN TÜRKİYE’DE ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

Yurt dışında yaşayanlar boşanma davası açılabilir mi? Yurtdışında iken anlaşmalı boşanma olur mu? Sorularının devam ettiği yaşayan kişiler tarafından merak ediliyor. Anlaşmalı boşanma davası , en az 1 yıl süren evliliklerde eşlerin ortak bir paydada buluşarak birlikte karar verdikleri boşanma halinde açılır. Anlaşmalı boşanma davası, boşanma davası dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeye sunulması ile olur. Yurt dışında yaşayan Türklerin evliliklerinde 1. yılı ise Türkiye’de boşanma davası açılabilecektir. Yani yaşayanların Türkiye’de anlaşmalı boşanması mümkündür.

Anlaşmalı boşanma davasında her iki kişinin dinlenmeye katılmaması zorunludur. Yurt dışında yaşıyorsanız ve Türkiye’de anlaşmalı olarak boşanmak istiyorsanız, avukat ile mahkemeye başvurabilir, mahkemenin duruşmalarında hazır bulunuşluk halinde tek celsede boşanabilirsiniz. Ege Hukuk Ofisi olarak konsolosluk aracı ile ofisimizde bulunan boşanma avukatına vekaletname kayıtlı fotoğraf iletmeniz halinde anlaşmalı boşanma davanızı size en uygun adliye yer alan aile mahkemesinde çalıştırılabilir, uçak bileti ya da gelişmiş tarihinize uygun zamanda dinlenme günü sağlanabildiğini, tek sefer ve yalnızca bir gün olarak Türkiye ‘ Yemeni yeterli kılıyoruz. Boşanma kararına apostil şerhi alarak boyutu teslim edip etmediğine dair çeşitli başvurulara hazır hale getiriyoruz.

Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de anlaşmalı boşanması için gerekli koşullar;

· En az 1 yıllık evlilik süresi

· Her iki tarafın da boşanmasını kabul etmesi

· Tarafların boşanması ve boşanmanın mali sonuçları hakkında (Tazminat, nafaka, velayet, eşya paylaşımı vs.) anlaşmaya varması

· Tarafların dinlenmeye katılmaması

Yurtdışında Yaşayanların Boşanması

YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERİN TÜRKİYE’DE ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI

Çekişmeli boşanma davalarının eşlerinin, boşanma , nafaka , velayet , tazminat , mal paylaşımı gibi ayrıntılarda anlaşmaya varamamaları durumunda açılma. Çekişmeli boşanma davasında, kişinin avukatı olduğu süre boyunca duruşmalara bireysel olarak katılmaya gerek yoktur. Bu durumda devam eden canlı elemanların çekişmeli boşanması açılmaları durumunda Türkiye’ye kadar boşanabilmektedir. Ancak burada tek sorun çekişmeli boşanmanın anlaşmalı boşanmaya göre daha uzun sürmesidir. Hatta Çekişmeli boşanma davası, davalılardan bir parçanın büyümesi biraz daha uzun sürüyor. Yurt dışında yaşayan eşe boşanma davası dilekçesinin ve tensip zaptının tebliğ edilmesi adres açısından zor ve uzun bir süreç işliyor.

Yurtdışında yaşayan açık çekişmeli boşanma, boşanma, kısa sürede sonuçlanma için boşanma konusunda Uzman Boşanma Avukat ile çalışmakta yararları vardır. Yurt dışında yaşanan eş zamanlı boşanma davalarında avukatın önemi büyüktür. Boşanma avukatı, Türkiye’ye gelmenize ve duruşmalara katılmanıza gerek kalmadan, hukuki ayrıntılara ve usule göre takipten, boşanma davanızı hızlı ve hiçbir hak kaybı olmadan sonuçlanmanıza izin vermeyin.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN EŞTEN BOŞANMA

Eşlerin birinin ayrı olması durumunda Türkiye’de boşanmanın açılması ve boşanmanın sürdürülmesi mümkündür. Fakat bu durumda boşanma dava süreci normalden fazla uzayabilmektedir. Türkiye’de ikamet eden eş olarak boşanma durumu açma istemeniz halinde öncelikle dava süreci en kısa sürede kırmak için evde kalma ile bağlantıya kayıtlı yedeklememiz şekilde koşullar sağlanıyor ise Türkiye’de boşanmalı boşanmayı açabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma sürecinin devam etmesi ve 1 kez duruşma yapılması ve saatinde Türkiye’de davanın onaylanmasının mahkemeye gelmesi bekleniyor.

Yaşayan eş ile irtibat kurulamıyorsa artık yurt dışında mümkün olan tek şey çekişmeli ferahlık genişliğini genişleme olacaktır. Boşanma davalarında güncel diğer davalar gibi çekişmeli boşanma dava dilekçesinin karşı tebliğ olması gerekmektedir. Bu işlemlerde yaşayan eşin kullanımlarına ihtiyaç vardır. Adresi olmayan birine tebligat yapılması boşanma davalarında süreç oldukça fazla uzatılır ve saklanabilir hale gelir. Eğer yaşıyorsanız uygun bir adres bilgisi veya ilanen tebligat usulüne göre dava süreci devam eder. Tebligat ilanen yapılması halinde tebligat, muhatabına yapılmış sayılır. Uygulamada bu süreç çok uzun sürebilmektedir. Yani yurt dışında yaşayan eşlerden özellikle adresini bilmiyorsanız boşanmanız imkansız olmasa da oldukça uzun bir süre dayanabilmektedir. Bu nedenle bu zorlu hukuki süreçte hak kayıpları yaşamamak için alanda uzman bir boşanma avukatının hukuki destek sorunlarında yararları vardır.

YABANCI UYRUKLU EŞTEN BOŞANMA

Yabancı uyruklu eşten boşanmak için Türkiye’de boşanma davası açılabilmektedir. Taraflardan birinin Türk olduğu yurt dışında ikamet edilse dahi Türkiye’de dava açılabilmesi mümkündür. Türk olmayan yabancı uyruklu eşten boşanma davaları anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanması olarak bölünmüştür. Evlilik kaybı yaşanmış olsa dahi boşanma davasının Türk mahkemesinde açılması halinde Türk hukukunda. Yani eşlerden birinin yabancı diğerinin Türk olması halinde boşanma davası Türkiye’de yaygınsa hakim boşanmayı Türk hukukuna göre.

Yaşayanların Boşanması

 

SORU – CEVAP

YURTDIŞINDA YAŞAYANLARIN BOŞANMASI NE KADAR SÜRER?

Yurt dışında yaşayan eşten boşanma süresi davanın anlaşmalı ya da çekişmeli sürekliliğini sürdürmesi göre değişkenlik göstermektedir. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına göre çok daha kısa sürer. Çekişmeli boşanma davasının gerçekleşebilmesi için dava dilekçesi ve tensip zaptının mutlaka davalı bir şekilde tebliğ edilmesi gerekecektir. Yurtdışında iletişim zaten uzun bir süre almakta iken eşin adresinin bilinmemesi halinde süreç daha da uzundur. Davanın açıklanmasının, yurt bütçesinin tebligatlarının kontrolüne, davaların raporlarına ve tüm dilekçelerin yazımına kadar pek çok hukuki ve teknik konuda hak kaybı yaşamanız için boşanma avukatından kesintilerde destekda bulunabilirliği vardır.

TÜRKİYE’YE GELMEDEN ANLAŞMALI BOŞANMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

Boşanma amaçlı girilmesinden itibaren, önünde anlaşmalı ve çekişmeli boşanma kapsamında olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır. Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına göre uzun süre boyunca bir rapor verilmektedir. Boşanma kararı veren kişi, boşanmanın sonuçları hakkında anlaşarak bu uzun ve yırtıcı süreç girilmeden boşanmanın yolu ise boşanmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanmada sona erme Türkiye’ye sadece 1 gün gelmeleri ve 5 kişilik duruşmaya girmemeleri zorunludur. Türkiye’de anlaşmalı boşanmaya karar halinde bizimle ilgili bilgi kesintisi hangi tarihte Türkiye’ye gelebileceğinizi bildirmeniz ve konsolosluk yolu ile vekaletname kayıtlı bunun fotoğrafını göndermeniz gerekmektedir. Ayrıca hukuk büromuzca, talep edilen şehir ve adliyede, istenilen tarih için duruşma günü seçilebilir. Eğer Türkiye’ye gelme olasılığı yoksa çekişmeli boşanma davası açılmalıdır.

EŞİM YURTDIŞINDA YAŞIYOR, NASIL BOŞANABİLİRİM?

Boşanmaya karar vermiş olan taraflardan biri yurt dışında yaşasa bile; Yaşayan eşten boşanmak isteyen eş Türkiye’de boşanma davası açabilecektir. Bir başka deyişle eşlerden birinin yurt dışında ikamet etmesi Türk mahkemelerinde boşanma davasının açılmasına engel değildir. Yurtdışında yaşayan eşten nasıl boşanılır, yukarıda verilmiştir.

TÜRKİYE’DE YAŞAYAN YABANCILAR TÜRKİYE’DE BOŞANABİLİR Mİ?

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de yaşamaları halinde boşanma davalarını Türk mahkemesinde açmaları mümkündür. İkamet yerinin Türkiye olması nedeniyle bu davada Türk mahkemeleri yetkili olacaktır. Boşanma davası Türk hukuk mevzuatına göre karara bağlanacaktır.

YURTDIŞINDA BOŞANDIM, TÜRKİYE’DE BOŞANMIŞ SAYILIR MIYIM?

Resmi makamlarda evlilikte bir yurt dışında olmak sona ermiş olmanız Türkiye’de boşanınızın gelmeyeceğini ifade ediyor. Bu durumda Türkiye’de evli görünmeye devam edilir. Yurtdışında verilen boşanmaya ilişkin mahkeme kararlarının Türkiye’de geçerli sayılması için kararın bilgisine ve tenfizine ilişkin davanın açıklanması gereklidir.

TÜRKİYE’DE BOŞANMA YURTDIŞINDA GEÇERLİ Mİ?

devam eden boşanmanın Türkiye’de geçerli olma hükümleri ve şartları gibi, Türk mahkemelerinde verilen boşanma kararlarının mevcut olması için, o ülkenin resmi makamları tarafından bilgi gerekir. Her ülkenin, bir diğer ülkenin tanıma usulü kendi iç hukuk kurallarına göre belirlenir.

YURT DIŞINDA BOŞANDIM TÜRKİYE’DEKİ MALLARI NASIL ALIRIM?

Boşanma kararı alınan ülke Türkiye’nin egemenlik alanı içinde olan taşıma ve taşınmaz mallara hükmetmesi ve bunlar hakkında bir hüküm kurması mümkün değil, Türkiye’deki

Mallar için Türkiye’de mal paylaşımının sağlanabilmesi için boşanma anlaşmazlığının Türkiye’de devam edecek sonraki mal paylaşımının yerine dinlenmesi gerekir.

Yaşayanların Boşanması

Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Avukatlık ücreti nedir?
Vekaletname nasıl çıkarılır?
Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
Her dava için ayrı vekalet mi vermem gerekiyor?
Telefon ya da e-posta yoluyla sorunlarımı danışabilir miyim?
Hakkımda dava açılıp açılmadığını nasıl öğrenebilirim?
Davalar ne kadar sürede sonuçlanır?
Dava sürecimden nasıl haberdar olabilirim?

Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

Türk hukuk sisteminde kişilerin mahkeme önünde avukatla temsil zorunluluğu yoktur. Ancak her alanda olduğu gibi hukuki işler de uzmanlık gerektirir. Hukuki konularda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olmadan hareket etmek telafisi imkânsız zararlara yol açabilir. Avukatın hukuki yardımına başvurulması ve avukat aracılığıyla işlerin takip edilmesi hem hakka kavuşmakta büyük önem taşımakta hem de daha hızlı ve etkili  sonuç alınmasına katkı sağlamaktadır.

Uygulamada, avukata ödenecek ücreti gereksiz gören, avukatın yapabileceği işi bizzat yapabileceğini düşünerek hareket eden kişiler, genelde, telafisi mümkün olmayacak hak kayıplarına uğramaktadır. Kimileri, davasını ya da  icra takibini bizzat açtıktan sonra, işin düşündüğü kadar kolay olmadığını görüp avukat arayışına girmekte, ancak çoğu zaman kişiler tarafından bu aşamaya kadar eksik ya da hatalı yapılan işlemler sonradan davaya dahil olan avukat tarafından da giderilememektedir.

Avukatlık ücreti nedir?

Avukatlık mesleği bir serbest meslek faaliyetidir. Avukatlar hukuk alanındaki bilgi ve tecrübelerini diğer insanların istifadesine sunarlar. Avukata; herhangi bir hukuki sorunla ilgili soru sorulduğunda veya vekâleten iş takibinde bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Avukata ücret ödenmesi aynı zamanda yasal bir zorunluluk olup avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenen değerler altında ücret sözleşmesi yapılması da yasaklanmıştır.

Vekaletname nasıl çıkarılır?

Vekâletname noterde düzenlenir. Nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzla birlikte vekâlet vereceğiniz avukatın vekâlet bilgilerini (ad soyad, vergi dairesi, vergi numarası ve adres) temin edip, vekâleti hangi iş için kullanacağınızı notere bildirmeniz halinde, noter ihtiyacınız olan vekâletnameyi adınıza düzenler. Vekâletnameyi süreli ya da süresiz çıkartabilirsiniz. Özel yetki gereken hallerde bu yetkilerin vekâlette yer alması gerekir.

Boşanma davasında mahkeme giderlerini kim karşılar?

Avukatlara ödenen avukatlık ücreti, Türkiye Barolar Birliği’nin her yıl belirlediği “Asgari Avukatlık Ücret Tarifesine” tabidir. Söz konusu tarifeden aşağıda ücret ile anlaşmak yasaktır. 

Her dava birbirinden farklı olduğundan talep edilen avukatlık ücretleri nitelik, emek, mesai, yer, süre gibi faktörler birlikte gözetilerek belirlenmektedir.

 

Her dava için ayrı vekalet mi vermem gerekiyor?

Tarafımıza vermiş olduğunuz genel dava vekaletnameniz büromuzda arşivlenir ve vekaletnamede her hangi bir süre sınırı konulmamışsa bu vekaletname ile takip etmemizi istediğiniz tüm adli ya da idari davalarınız takip edilebilir. Ancak özel yetki gerektiren dava ve işler için ayrıca vekaletname vermeniz gerekebilir.

Telefon ya da e-posta yoluyla sorunlarımı danışabilir miyim?

Sorularınız için info@egehukukofisi.com mail adresimizi ve 0532 668 46 64 numaralı telefon numaramızı kullanabilirsiniz. Kısa ve basit sorularınıza yanıtlar en kısa sürede verilecektir. Ancak ayrıntılı bilgi istenilmesi halinde danışma, ücrete tabi bir danışma şekline dönüşeceğinden Avukatlık Asgari Ücret tarifesi ile Avukatlık Yasası ve Meslek Kuralları çerçevesinde size gerekli cevaplar verilecektir.

 

Hakkımda dava açılıp açılmadığını nasıl öğrenebilirim?

Hakkınızda dava açıldığını e-devlet üzerinden yahut vatandaş- Uyap sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. Yine ikamet adresinize gelecek mahkeme tebligatı ile de hakkınızda dava açıldığını öğrenmiş olursunuz. Tebligatın tarafınıza tebliğinden itibaren dava konusu alanında uzman bir avukatla görüşmenizi ve hukuki yardım almanızı hak ve süre kaybına uğramamanız için önemle tavsiye ederiz.

Davalar ne kadar sürede sonuçlanır?

Dava sayısının fazlalığı, hakim, savcı, adliye personelinin yetersizliği ve adalet sistemimizdeki eksiklikler sebebiyle davalar kısa sürede çözülememektedir. Davaların kısa zamanda sonuca ulaşabilmesi, usul ve esaslara tamamıyla hakim bir avukat ile çalışmayla azımsanmayacak kadar fazla alakalıdır. İşi davalarla ilgilenmek olan avukatlar tüm mesailerini davaları hızlandırmak ve kısa sürede olumlu sonuçlandırmak için çalışırlar. Vatandaşların günlük iş yoğunluğunda kendi davalarını takip etmeleri ve davalarını hızlandırmaları pek mümkün değildir. Her davanın kendisine özgü teknik detaylarının fazlalığı sebebiyle ancak işinde uzman ve tecrübeli bir avukat tarafından kısa sürede sonuçlandırılabilir.

Dava sürecimden nasıl haberdar olabilirim?

Avukatlık büromuz tarafından takip edilen hukuki işlemler hakkında müvekkillerimiz telefon, e-posta ve gerçekleştirilen toplantılar aracılığıyla belirli aralıklarla düzenli olarak bilgilendirilmektedirler.

BOŞANMA SÜRECİNİZLE İLGİLİ DESTEK ALMAK İÇİN

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Telefon

0532 668 46 64

0505 025 47 23

0216 709 71 81

E Mail

 

info@egehukukofisi.com

Adres

Acıbadem Mah. Çeçen Sk. No:25 Akasya Residence Tower A1 K:26 D:150 Üsküdar/İSTANBUL

Güngören Mah. Turgut Özal Cd. No:16/1 K:4 D:11 Çekmeköy/İSTANBUL

Önerilen Yazılar

Yorum Bırakın